Subsidieregelingen SPuLa, SPriLa en SWIM opnieuw geopend

De Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPuLa) gaat vandaag opnieuw open. Met een beschikbaar budget van 15 miljoen euro biedt de regeling bedrijven de mogelijkheid om de uitrol van publiek toegankelijke laadlocaties voor zwaar wegvervoer te versnellen.

Dit is een belangrijke stap in de verduurzaming van het transport en de verdere ontwikkeling van de laadinfrastructuur in Nederland.

De SPuLa werd voor het eerst opengesteld op 1 oktober 2024, met een budget van 15 miljoen euro. De eerste openstellingsronde kende een vliegende start, met een groot aantal aanvragen en een brede spreiding van locaties voor publieke laadvoorzieningen voor zwaar wegvervoer door heel Nederland. Inmiddels is er voor meer dan 200 (snel)laadstations subsidie toegekend, waarmee een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd aan de verduurzaming van het vrachtvervoer.

Met de heropening van de regeling kunnen bedrijven nu opnieuw aanspraak maken op subsidie om de noodzakelijke laadinfra verder uit te breiden en bij te dragen aan de transitie naar een duurzamer wegvervoer. De regeling speelt een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen en het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland.

Ook SPriLa en SWiM open voor aanvragen

Naast de SPuLa zijn er twee andere subsidieregelingen die bedrijven ondersteunen bij het realiseren van tank- en laadinfrastructuur voor duurzame mobiliteit.

De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPriLa) helpt bedrijven om te investeren in laadpunten voor elektrische voertuigen op privéterrein. De laadinfrastructuur is bedoeld voor het laden van elektrische personenauto's, bestelauto’s, vrachtauto’s, taxi's en voertuigen voor doelgroepenvervoer, touringcars en/of ov-bussen. In de openstellingsronde van 2024 is er subsidie toegekend voor de realisatie van ruim 6.300 laadstations. De SPriLa is op 25 maart 2025 opnieuw opengesteld voor aanvragen. Er is ruim 60 miljoen euro beschikbaar dit jaar. Er is nog subsidiebudget voor de aanleg van laadinfrastructuur en voor advies hierover.

Daarnaast is van 1 april tot en met 18 juni 2025 de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM) geopend. Deze regeling subsidieert tegelijkertijd de bouw van waterstoftankstations als de voertuigen die de waterstof daar afnemen. In de openstellingsronde van 2024 zijn 5 nieuwe of uitgebreide waterstoftankstations gesubsidieerd en ruim 200 nieuwe waterstofvoertuigen, vooral trucks. Dit jaar is het subsidiebudget verhoogd naar 40 miljoen euro.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van subsidie kunnen de gedetailleerde informatie over de regeling en de wijzigingen vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).